Koenders steunt verbetering werkomstandigheden in ontwikkelingslanden
23-07-2007 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nederland geeft extra steun aan de International Labour Organisation (ILO) voor de naleving van arbeidsrechten, het bevorderen van de werkgelegenheid en de sociale dialoog (vakbonden, werkgevers en overheid), en het versterken van het sociale vangnet in ontwikkelingslanden.
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft een extra bijdrage van 2 miljoen euro per jaar toegezegd voor de zogenoemde decent work landenprogramma’s van de ILO. “De Decent Work Agenda van de ILO benadrukt de fundamentele sociale en economische rechten van werknemers en is van groot belang voor de sociale dialoog in ontwikkelingslanden”, aldus Koenders.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
2008 het jaar van de MVO-implementatie
Bron: MVO Nederland
donderdag 20 december 2007
Vorig jaar schreven wij dat 2007 het jaar zou kunnen worden van de echte doorbraak van MVO. Die wens is in vervulling gegaan. Dat is mede te danken aan de inspiratie en de overtuigingskracht van heel veel van onze partners. Wij willen hen hiervoor hartelijk bedanken. 2008 wordt wat ons betreft het jaar van de implementatie. Steeds meer bedrijven gaan MVO doorvertalen in productinnovaties, het inkoopbeleid, HRM en marketing. MVO Nederland zal aan deze thema’s volgend jaar veel aandacht besteden. Wij wensen u in 2008 veel plezier en passie bij het realiseren van uw doelstellingen!
Het team van MVO Nederland
G-star stop met Indiase toeleverancier
G-Star verbreekt banden met Indiase fabrikant
donderdag 6 december 2007 14:00
(Novum) - De Nederlandse spijkerbroekenmaker G-Star verbreekt de banden met de in opspraak geraakte Indiase fabrikant Fibres and Fabrics International (FFI). Dat laat G-Star donderdag weten. De fabrikant wordt beschuldigd van overtreding van de arbeidswetten.
De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) brachten medio vorig jaar een rapport uit over misstanden bij het bedrijf. G-Star zegt dat het sinds eind 2005 in gesprek is met de beide organisaties. Ze zouden hun beschuldigingen nooit hard hebben kunnen maken. Ook zou onafhankelijk onderzoek niet hebben uitgewezen dat er iets mis is met de arbeidsomstandigheden. Dat G-Star de relatie met FFI toch beëindigt, ligt volgens de spijkerbroekenmaker aan de negatieve publiciteit en een gebrek aan vertrouwen.
Het Indiase bedrijf heeft acht medewerkers van SKK, LIW en internetprovider Antenna aangeklaagd wegens smaad. Een rechtbank in Bangalore heeft Nederland om uitlevering van de acht gevraagd. Nederland heeft echter geen verdrag met India dat erin voorziet dat veroordeelde onderdanen hun straf in eigen land mogen uitzitten. Van uitlevering kan dus geen sprake zijn, heeft het ministerie van Justitie laten weten.
Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) stelde dinsdag in de Tweede Kamer dat India het arrestatiebevel tegen de Nederlanders moet intrekken. De medewerkers zouden door het arrestatiebevel worden beperkt in hun bewegingsvrijheid.
(bron Elsevier)